< powrót do listy aktualności

 

Beton na ścianach, metal na podłodze, huśtawka zamontowana pod sufitem. Loft Nowej Papierni został nominowany w plebiscycie Polskie Wnętrze 2016. Zapraszamy do głosowania!

Wystartowało głosowanie w plebiscycie Polskie Wnętrze 2016, który organizuje Grupa Sztuka Architektury. Wśród wyróżnionych projektów w kategorii wnętrze prywatne znalazł się loft Nowej Papierni autorstwa architekt Małgorzaty Chabzdy.

Odważne połączenie

- To dla mnie bardzo ważne wyróżnienie i motywacja do dalszego rozwoju – mówi Małgorzata Chabzda, autorka projektu. - Nowa Papiernia ustanowiła nowy standard umiejętnego łączenia odważnej, nowoczesnej formy z klimatem XIX-wiecznej fabryki papieru. Cieszymy się, że dostrzegli to eksperci Sztuki Architektury, których podsumowanie jest najbardziej obszernym i systematycznym tego typu wydarzeniem na polskim rynku – dodaje. 

Tradycyjnie już laureaci konkursu wybrani zostaną dwutorowo: wśród nich będą zwycięzcy wskazani przez profesjonalne jury oraz faworyci publiczności głosującej za pośrednictwem internetu. Aby zagłosować na Nową Papiernię należy wejść na stronę internetową www.sztuka-wnetrza.pl - na środku strony znajduje się ramka zatytułowana „Plebiscyt Polskie Wnętrze 2016 – Głosowanie”. Wystarczy kliknąć odnośnik „Wnętrza prywatne” i wybrać „Małgorzata Chabzda/Loft we Wrocławiu”. Głosowanie trwa do końca lutego 2017 roku.

Jak wygląda nominowany loft?

- Projekt zakładał wyeksponowanie historycznej XIX-wiecznej cegły i połączenie jej z nowoczesnymi materiałami - głównie betonem, szkłem i stalą. Starannie zaprojektowane wnętrza urzekają estetyką, są przy tym jednak bardzo praktyczne, co stało się możliwe dzięki wykorzystaniu ponadprzeciętnej wysokości loftu  – mówi Małgorzata Chabzda.

W przestrzeni dziennej pierwszoplanową rolę odgrywa antresola, która pełni funkcję przytulnej sypialni i wygodnego, domowego biura. Na górę prowadzą blaszane schody, pod którymi „ukryto” szafy. Podłoga antresoli częściowo została wykonana z dużych tafli szkła. Dzięki rezygnacji z tradycyjnej podłogi/sufitu udało się uzyskać efekt lekkości. Całość roznosi się nad łazienką oraz funkcjonalną kuchnią. W tej pierwszej klimat industrialny wprowadzono za pomocą metalowych ścian i podłogi. Z kolei w kuchni ponownie zastosowano szkło. Jadalnia łączy się z salonem, który został zaprojektowany jako przestrzeń do relaksu. W jego centrum znajduje się duża miękka sofa, a na ścianie powieszono telewizor. Pofabryczny klimat podkreślają architektoniczne detale, na przykład stropy, duże okna oraz industrialne lampy. Uzupełniają go oryginalne dodatki – huśtawka zamontowana pod sufitem czy poduszki lewitujące na ścianie. 

 

 

 

 

 

 



NAGRODY:



NEWSLETTER
CZY CHCESZ OTRZYMYWAĆ
NAJŚWIEŻSZE INFORMACJE
O PROMOCJACH?